Tikka Masala

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Kurczak smażony w sosie Indyjskim Tikka Masala z prażonym ryżem

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 szkl. Ryżu,
    • 2 piersi z kurczaka,
    • Przyprawa do kurczaka (kebab lub gyros),
    • koperek świeży,
    • kostka rosołowa lub troche warzywka,
    • olej,
    • cebula
    • pieprz,
    • sol,
    • Sos Tikka Masala w słoiku średnio ostry.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ryżu:
    Kilka kropel oleju wlewamy do garnka i na ten olej wrzucamy pokrojona w kosteczkę cebule. Smażymy Az cebula lekko się zarumieni, wtedy wrzucamy na to ryz i dalej smażymy do chwili gdy ryz będzie lekko brązowy ( kilka minut ciągle mieszając). Na koniec całość zalewamy bulionem(rosołem lub koska rosołowa) około 2-3cm nad poziom ryżu. Gotujemy z dodatkiem pieprzu i koperku świeżego na najmniejszym ogniu pod nakryciem do chwili wyparowania wszystkiej wody. Miłośnicy włoszczyzny suszonej mogą dodać do gotującego się ryżu.
  • 2. Wykonanie kurczaka:
    Pokrojonego w kosteczkę kurczaka marynujemy w oleju z przyprawa do kebaba lub grosa a następnie smażymy. Dy kurczak już jest zarumieniony i usmażony zalewamy sosem ze słoika Chicken Tikka i na najmniejszym ogniu gotujemy przez 2-3minuty. Tak przygotowanym sosem polewamy ryz i gotowe ;-)
    Sosik jest pyszna kombinacja ziół kolendry i innych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować