Terina z jajkiem, serem i warzywami

4.5 (178 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczna Francuska przystawka podawana na zimno.

  • 5 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
    5-6 plasterków żółtego sera
    1 słoik 720 ml konserwowej marchewki z zielonym groszkiem i kukurydzą
    15 dkg polędwicy wędzonej, wieprzowej, pokrojonej w kostkę może być inna wędzonka lub szynka
    prasowana
    Szklanka śmietany 30-36%
    5-6 łyżeczek żelatyny
    200 ml bulionu warzywnego
    pół łyżeczki kostki rosołowej domowej
    4 łyżki sosu czosnkowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Terina z jajkiem, serem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, groszek i kukurydzę wykładamy na durszlak i odcedzamy z wody, wodę wykorzystamy do wywaru warzywnego. Odmierzamy 200 ml wywaru z groszku, marchewki i kukurydzy, dodajemy pół łyżeczki kostki rosołowej, solimy i pieprzymy. Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia. W między czasie gdy Żelatyna z wywarem stygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Gdy wywar z żelatyną ostygł, wlewamy do masy śmietankowej i mikserem łączymy wszystko. Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę i masą śmietankową zmiksowaną z wywarem warzywnym i żelatyną. Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową. Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotową terinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować