150-200 g makaronu penne,
1/2 dużej papryki czerwonej,
mała cebula,
5 średniej wielkości pieczarek,
średniej wielkości pomidor,
2 jajka,
duża garść posiekanego szczypiorku,
2 łyżki masła,
2 plasterki sera żółtego,
sól,
łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki.
Makaron z warzywami, jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonej wodzie.
Cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki.
Podsmażam przez kilka minut na maśle cebulę i paprykę z dodatkiem przypraw - soli, papryki, majeranku i bazylii.
Dodaję pieczarki, smażę przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje.
W międzyczasie pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Dodaję do warzyw, smażę przez 2-3 minuty.
Następnie dodaję makaron i żółty ser w kawałkach. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera.
Na koniec wbijam jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Danie na talerzu posypuję szczypiorkiem.
Komentarze