Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Miałam zapasy pumpernikla i zero pomysłu, jak je wykorzystać. Zrobiłam ciekawe spody pod tartę. Dodałam bakłażana:-) I wyszły genialne...

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na spody:
    200 g pumpernikla,
    50 g masła,
    woda,

    nadzienie i polewa:
    1 bakłażan,
    1 cebula,
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki),
    płatki chilli wg uznania,
    świeża bazylia,
    oliwa z oliwek,
    woda,
    sól, pieprz, cukier.
    2 jajka,
    250 ml śmietany 18%,
    ser jaki jest pod ręką ( tu camembert),
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Tarty Przystawki

Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla 1. Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
    Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
    Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
  • 2.
  • 3.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pumpernikiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować