Miałam zapasy pumpernikla i zero pomysłu, jak je wykorzystać. Zrobiłam ciekawe spody pod tartę. Dodałam bakłażana:-) I wyszły genialne...
Dla 4 osób
Składniki:
na spody:
200 g pumpernikla,
50 g masła,
woda,
nadzienie i polewa:
1 bakłażan,
1 cebula,
2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki),
płatki chilli wg uznania,
świeża bazylia,
oliwa z oliwek,
woda,
sól, pieprz, cukier.
2 jajka,
250 ml śmietany 18%,
ser jaki jest pod ręką ( tu camembert),
sól, pieprz.
Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
Komentarze