Wołowina z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę lub półplasterki, oprószamy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. Bakłażana przenosimy na ręcznik papierowy – osuszamy,
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na niej na rumiano odsączonego bakłażana. Zarumienionego bakłażana przekładamy na talerzyk.
Mięso kroimy w kostkę lub paseczki. Na patelnie wlewamy resztę oleju dodajemy tandori masalę, posiekany drobno czosnek o chili i smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy około 4-5 minut – mieszamy raz na jakiś czas. Kiedy mięso się zarumieni wlewamy do niego wodę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 20-30 minut (UWAGA! Czas duszenia zależy od jakości mięsa i od tego w jak duże kawałki go pokroimy – więc może się wydłużyć).
Kiedy mięso zmięknie dodajemy do niego pomidory – dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy bakłażana i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki serwujemy, smacznego
Komentarze