Wołowina z bakłażanem

4.5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna wołowina w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem bakłażana to pyszna propozycja na rodzinny obiad

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg udźca wołowego
    1 bakłażan
    4 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    ½-1 papryczka chilli
    1 łyżeczka tandori masala
    ½ szklanki wody
    1 puszka pomidorów
    Sól, pieprz do smaku
    Garść natki pietruszki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pomidorowy

Wołowina z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę lub półplasterki, oprószamy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. Bakłażana przenosimy na ręcznik papierowy – osuszamy,
    Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na niej na rumiano odsączonego bakłażana. Zarumienionego bakłażana przekładamy na talerzyk.

    Mięso kroimy w kostkę lub paseczki. Na patelnie wlewamy resztę oleju dodajemy tandori masalę, posiekany drobno czosnek o chili i smażymy 1 minutę. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy około 4-5 minut – mieszamy raz na jakiś czas. Kiedy mięso się zarumieni wlewamy do niego wodę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 20-30 minut (UWAGA! Czas duszenia zależy od jakości mięsa i od tego w jak duże kawałki go pokroimy – więc może się wydłużyć).
    Kiedy mięso zmięknie dodajemy do niego pomidory – dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy bakłażana i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki serwujemy, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Pomidor Warzywa Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować