Ziemniaki Hasselback

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Te ziemniaki to oprócz tego, że smakują, również wyglądają świetnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • po 2- 3 ziemniaki na osobę średniej wielkości,
    2-3 łyżki oliwy (zależy od ilości ziemniaków),
    1 łyżka masła,
    sól morska.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry 3-4 mm, ale nie docinając do końca.
  • 2. Na patelni podgrzać oliwę z masłem, wrzucić ziemniaki i przyrumienić z dwóch stron.
  • 3. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posolić i zapiekać około 60 minut w temp. 180-200 stopni C, większe ziemniaki dłużej.

Porady

Najczęściej jest polecane położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i nacinać nożem do oporu. Jednak i tak w niektórych miejscach, trzeba uważać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować