Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych.
Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.Masa budyniowo-cytrynowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń. Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując wcześniej ugotowany cytrynowy budyń aż do momentu uzyskania konsystencji kremu.
3.Tartaletki napełnić masą budyniowo-cytrynową, ułożyć borówki i lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę.
Komentarze