Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami

4.99 (190 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    350g mąki pszennej
    160g masła ekstra
    90g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 żółtko
    1 całe jajko
    1/3 łyżeczki proszku dopieczenia
    masło do wysmarowania foremek
    bułka tarta do posypania foremek

    Masa budyniowo-cytrynowa:
    1 budyń śmietankowy
    250 mleka
    50ml soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    100g masła extra

    400g świeżych borówek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami 2. Masa budyniowo-cytrynowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń. Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując wcześniej ugotowany cytrynowy budyń aż do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • Tartaletki z masą budyniowo- cytrynową i borówkami 3. Tartaletki napełnić masą budyniowo-cytrynową, ułożyć borówki i lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Masa budyniowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować