Tartaletki z borówkami i malinowym kremem

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami amerykańskimi połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej
    125g masła extra
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy

    Krem malinowy:

    1 budyń malinowy
    250ml mleka
    1 szklanka świeżych malin
    2 łyżki cukru cukru
    100g masła extra

    Dodatkowo:
    250g borówki amerykańskiej
    masło do wysmarowania foremek
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z borówkami i malinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w2ckiw 1. Ciasto
    Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą
    i wstawić na 30 minut do lodówki.
  • image-1gw4bpt 2. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • image-0l2xt9n 3. Krem malinowy
    Połowę mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić
    do wystudzenia.
  • image-0guogkc 4. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz maliny.
  • image-29vf7ba 5. Upieczone spody tartaletek wypełnić malinowym kremem a na wierzchu ułożyć borówki. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować