Placek budyniowo-kajmakową z masą śmietanową

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto na każdą okazję. Jest wiele wersji i nazw tego ciasta, ale ja najczęściej robię właśnie w tej. Moi bliscy je uwielbią i zawsze znika błyskawicznie. Wszystkie smaki idealnie się komponują i uzupełniają wzajemnie :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (blacha około 25 cm x 35 cm)
    1 duża paczka herbatników (petitki),
    2 duże paczki krakersów,
    1 puszka masy kajmakowej ( u mnie czekoladowa),
    krem budyniowy:
    ½ litra mleka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki maki pszennej,
    2 żółtka,
    5-6 łyżek cukru,
    1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilia,
    200g masła,
    masa śmietanowa:
    2 łyżki cukru pudru,
    3-4 łyżeczki żelatyny,
    ok. 100 ml gorącej wody,
    500 ml śmietany kremówki 36%
    oraz opcjonalnie:
    kakao, starta czekolada lub płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto z kremem

Placek budyniowo-kajmakową z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Puszkę z masa kajmakową otwieramy i wstawiamy do naczynia z ciepłą wodą, mieszamy aby masa stała się bardziej lejąca i łatwiej ją było rozsmarować na ciastkach.
    krem budyniowy:
    Do ok. ½ szklanki mleka dodajemy obie mąki oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając do uzyskani odpowiedniej konsystencji, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia (najlepiej jest przykryć np. folia spożywcza alby nie zrobił się kożuch). Masło ucieramy na puszysto, a następnie dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu cały czas ucierając aż zużyjemy cały budyń i uzyskamy jednolity krem.
    masa śmietanowa:
    Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wlewamy letnią żelatynę cały czas ubijając.
    Składanie ciasta:
    Na blaszce wyłożonej papierem układamy warstwę herbatników i wylewamy masę budyniową.
    Następnie układamy jedną warstwę krakersów, karmel i druga warstwę krakersów. Na koniec masę śmietanową. Na wierzchu możemy posypać kakaem, startą czekoladą lub płatkami migdałów. Odkładamy do schłodzenia najlepiej na całą noc. Smacznego!

Porady

Aby budyń przestygł szybciej możemy naczynie z nim włożyć do większego napełnionego zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować