Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy 5 łyżek wody i jajko i szybko zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.
2.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ser żółty ścieramy na tarce, a suszone pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce.
3.Foremki do tartaletek wylepiamy przygotowanym ciastem i widelcem nakłuwamy spód. Każdą foremkę wypełniamy farszem.
4.Tak przygotowane tarta letki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i kilkoma listkami rukoli.
Komentarze