Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tartaletki to świetna przekąska na każdą okazję. Smakują wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 225 g maki pszennej
    2) łyżeczka czarnej soli
    3) 150 g masła
    4) 1 jajko
    5) 5 łyżek zimnej wody

    Farsz:
    1) 2 jajka
    2) 2 łyżki śmietany
    3) 1 cebula
    4) 8-10 pomidorów suszonych w oleju
    5) 200 g wędzonego boczku
    6) 200 g sera żółtego
    7) pieprz czarny

    Dekoracja:
    1) garść listków rukoli
    2) szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z serem żółtym, boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej sól i pokrojone na kawałki zimne masło i siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy 5 łyżek wody i jajko i szybko zagniatamy ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy ciasto do lodówki na pół godziny.
  • 2. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ser żółty ścieramy na tarce, a suszone pomidory kroimy w paseczki. Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce.
  • 3. Foremki do tartaletek wylepiamy przygotowanym ciastem i widelcem nakłuwamy spód. Każdą foremkę wypełniamy farszem.
  • 4. Tak przygotowane tarta letki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i kilkoma listkami rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ser żółty Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować