Tartaletki orzechowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.tartaletki:
Łączymy składniki na tartaletki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, wylepiamy nim foremki do tartaletek wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub mąką. Foremki z ciastem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ta przygotowane wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i podpiekamy jeszcze 10 minut.
wypełnienie:
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno.
Masło rozpuszczamy z cukrem i mlekiem, a do gotującej się mieszanki dosypujemy orzechy, mieszamy. Zestawiamy z ognia. Masa może wydawać się dość rzadka,ale wraz ze stygnięciem będzie gęstniała.
Upieczone tartaletki smarujemy dżemem pomarańczowym, nakładamy porcję masy orzechowej i odstawiamy do zastygnięcia masy. Na wierzchu układamy plaster pomarańczy.
Komentarze