Niepozornie wyglądające tartaletki maślano orzechowe zachwycają smakiem. Ciasto francuskie w połączeniu z maślano karmelowym nadzieniem rozpływa się w ustach. Do tego orzechy włoskie… Mmm.. czy można chcieć czegoś więcej?
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
◦1 opakowanie ciasta francuskiego
◦230 g miodu naturalnego płynnego
◦260 g cukru brązowego
◦50 g masła
◦150 g orzechów włoski
◦2 jajka
◦1 łyżka ekstraktu waniliowego
Tartaletki maślano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy cukier z miodem. Dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez kilka minut aż składniki się połączą.
tartaletki maślano orzechowe
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim – ciasto ma wystawać poza foremkę. Na cieście układamy orzechy i zalewamy przygotowaną masą tak do ¾ wysokości.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu tartaletki maślano orzechowe pozostawiamy w foremce przez 10 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Komentarze