Tartaletki maślano-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niepozornie wyglądające tartaletki maślano orzechowe zachwycają smakiem. Ciasto francuskie w połączeniu z maślano karmelowym nadzieniem rozpływa się w ustach. Do tego orzechy włoskie… Mmm.. czy można chcieć czegoś więcej?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 opakowanie ciasta francuskiego
    ◦230 g miodu naturalnego płynnego
    ◦260 g cukru brązowego
    ◦50 g masła
    ◦150 g orzechów włoski
    ◦2 jajka
    ◦1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki maślano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy cukier z miodem. Dodajemy roztopione masło, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Ucieramy przez kilka minut aż składniki się połączą.
    tartaletki maślano orzechowe

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim – ciasto ma wystawać poza foremkę. Na cieście układamy orzechy i zalewamy przygotowaną masą tak do ¾ wysokości.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut aż ciasto się zarumieni.

    Po upieczeniu tartaletki maślano orzechowe pozostawiamy w foremce przez 10 minut, następnie przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować