W okresie zimowym na poprawę humoru i samopoczucia polecam tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą. Te małe cudeńka nie tylko rewelacyjnie smakują ale i rozgrzewają dzięki dodatkowi chili i cynamonu..
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦140 g mąki tortowej
◦30 g zmielonych orzechów włoskich
◦20 g zmielonych orzechów nerkowca
◦100 g masła
◦50 g cukru pudru
◦1-2 łyżki lodowatej wody
◦1 żółtko
◦szczypta soli
Składniki na krem:
◦400 g masy kajmakowej
◦50 g orzechów nerkowca
◦½ łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę czekoladową:
◦100 g mlecznej czekolady
◦2 łyżki masła
◦4 łyżki śmietanki kremówki
◦1 szczypta chili
Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
Komentarze