Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W okresie zimowym na poprawę humoru i samopoczucia polecam tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą. Te małe cudeńka nie tylko rewelacyjnie smakują ale i rozgrzewają dzięki dodatkowi chili i cynamonu..

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦140 g mąki tortowej
    ◦30 g zmielonych orzechów włoskich
    ◦20 g zmielonych orzechów nerkowca
    ◦100 g masła
    ◦50 g cukru pudru
    ◦1-2 łyżki lodowatej wody
    ◦1 żółtko
    ◦szczypta soli

    Składniki na krem:
    ◦400 g masy kajmakowej
    ◦50 g orzechów nerkowca
    ◦½ łyżeczka cynamonu

    Składniki na polewę czekoladową:
    ◦100 g mlecznej czekolady
    ◦2 łyżki masła
    ◦4 łyżki śmietanki kremówki
    ◦1 szczypta chili

    Dodatkowo:
    ◦20 g orzechów nerkowca
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki orzechowe z kremem kajmakowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Orzechy włoskie i orzechy nerkowca mielimy np. w młynku do kawy, mieszamy z mąką i wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Do schłodzonych składników dodajemy posiekane masło i zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Foremki z ciastem wkładamy na 15 minut do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch lub kaszę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Przygotowanie nadzienia:
    Masę kajmakową mieszamy z cynamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotową masą napełniamy babeczki (po 1 łyżeczce na babeczkę).

    Przygotowanie polewy czekoladowej:
    Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Polewę wylewamy na masę kajmakową (ok. 1 łyżeczki na babeczkę). Po wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
tartaletki

To może cię zainteresować