Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami

4.47 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na bezmięsny obiad, nie wymaga dużo pracy, a przy tym jest niesamowicie pyszny - zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, pieczarkami i sosem śmietanowo-serowym. Poniżej przepis dla 4-5 osób na formę o średnicy 26 cm.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 700 g ziemniaków
    200 g świeżego szpinaku
    2-3 ząbki czosnku
    60 g sera pleśniowego
    500 g pieczarek
    1 dowolna cebula
    200 ml śmietany 30%
    1 kulka mozarelli
    100 g żółtego sera
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w całości do miękkości, następnie pokroić je w plastry i połowę z nich ułożyć na dnie wysmarowanej olejem formy. Liście szpinaku umyć i przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym lub olejem. Dusić chwilę aż liście zmiękną, następnie dodać pokruszony ser pleśniowy, przeciśnięty czosnek i doprawić solą i pieprzem. Szpinak przełożyć do formy z ziemniakami. Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki ułożyć w formie na szpinaku. Następnie przygotować sos. W misce mieszamy tarty żółty ser, pokrojoną mozarellę, jajko i śmietanę, ew. można jeszcze delikatnie doprawić. Połową sosu zalewamy zapiekankę, na górę układamy resztę ziemniaków i całość zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować