Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem

4.48 (177 ocen)

Sycące i bardzo smaczne połączenie 3 składników: ziemniaków, łososia i szpinaku. Mój pomył na proste, piątkowe danie obiadowe.

Składniki:

  • 400g fileta z łososia
    5-6 ziemniaków
    500g świeżego szpinaku
    gałka muszkatołowa
    2 ząbki czosnku
    łyżka soku z cytryny
    4 łyżki gęstej śmietany
    sól, pieprz
    masło do wysmarowania formy



Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świezy łosoś 1. Rybę umyj, osusz, przypraw solą i skrop sokiem z cytryny. Pokrój na wąskie paseczki, przykryj i wstaw do lodówki. Ziemniaki umyj, obierz, gotuj w posolonym wrzątku ok.10 minut ( na pół twardo). Odcedź, pokrój na grubsze plastry.
  • odparuj szpinak na patelni 2. Umyty i osuszony szpinak odparuj na suchej patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.
  • przed pieczeniem 3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj naprzemiennie plastry ziemniaków, paseczki łososia i szpinak. Naczynie przykryj i zapiekaj ok.30 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch zapiekanki się zrumienił. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować