Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rybę umyj, osusz, przypraw solą i skrop sokiem z cytryny. Pokrój na wąskie paseczki, przykryj i wstaw do lodówki. Ziemniaki umyj, obierz, gotuj w posolonym wrzątku ok.10 minut ( na pół twardo). Odcedź, pokrój na grubsze plastry.
2.Umyty i osuszony szpinak odparuj na suchej patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj naprzemiennie plastry ziemniaków, paseczki łososia i szpinak. Naczynie przykryj i zapiekaj ok.30 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch zapiekanki się zrumienił. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Komentarze