Pasztet z mięsa rosołowego z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To taka moja wariacja na temat pieczeni rzymskiej, którą zazwyczaj podaje się na Wielkanoc. Takie mięso wygląda i smakuje świetnie. Bowiem w tym pasztecie zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Pozwala on w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mięsa drobiowego z rosołu
    3 ugotowane marchewki
    2 ugotowane pietruszki
    Kawałek ugotowanego selera
    4 jajka surowe
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    Pól łyżeczki gałki muszkatołowej
    Natka pietruszki
    Sól do smaku

    5-6 jajek ugotowanych na twardo
    Masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Pieczeń Pasztet

Pasztet z mięsa rosołowego z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy surowe jajka, mieszamy.
    Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy połowę mięsnej masy. Wzdłuż środka łyżką robimy wgłębienie, układamy obrane jajka, jedno obok drugiego po długości, przykrywamy resztą mięsnej masy i wyrównujemy wierzch. Pasztet pieczemy 45 minut w 170stopniach.
    Pasztet można podawać ciepły lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować