Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem

  • wyświetlono: 524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Często mamy problem co zrobić z mięsem z rosołu. A , że uwielbiamy wszelkiego rodzaju smarowidła i pasztety, to zrobiłam pasztet. Nie piekłam mojego pasztetu w foremce, a wsadziłam go do słoika- dzięki temu pasztet jest bardziej trwały i można go dłużej przechowywać. Do pasztetu oprócz drobiowego mięsa i warzyw dodałam również boczek wędzony, dzięki czemu nabrał wyrazistego smaku, nie jest suchy i łatwo się smaruje. Pasztet naprawdę jest smaczny i zajadają się nim nie tylko dorośli, ale i dzieci. Świeżutka pajda chleba z takim pasztetem, a do tego ogóreczek i kolacja gotowa.

20200303_195300
  • 7 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Składniki na 7 słoików o pojemności 350 ml:
4 duże ćwiartki z kurczaka
400 g wędzonego boczku
3 marchewki
1 por
1/4 selera
1 pietruszka
1 cebula
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
ziele angielskie
liść laurowy
2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z mięsa rosołowego z boczkiem

  • 1. Marchew, pietruszke, seler i por umyc i obrać-włożyć do garnka.Cebulę opalić wrzucić do garnka. Do garnka włożyć również udka, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zalać zimną wodą i gotować do miękkości mięsa.
    Mięso ostudzić oddzielić od kości i razem z boczkiem przemielić trzykrotnie na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Przez maszynkę przepuścić również marchewki, por i cebulę.
    Do zmielonego mięsa i warzyw dodać 1/2 wywaru z mięsa czosnek granulowany, gałkę muszkatołową , pokrojone drobniutko listki rozmarynu i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Masę pasztetową przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie ubić w słoiku i zakręcić czystą nakrętką.
    NA dno garnka włożyć ściereczkę, na ścierce ułożyć słoiki z paszetem, zalać je wodą do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzowac przez 2 dni po 60 minut. Taki pasztet można przechowywac w lodówce nawet pół roku. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso z rosołuPasztetmięso z kurczakakuchnia babcipasztet z mięsa z rosołuzero wasteNo waste

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet

Dodane przez: Aga72

Pasztet z mięsa z rosołu

Zostaje wam mięso kurze z rosołu...

pasztet z dodatkiem soczewicy

Dodane przez: mirka772

Pasztet z mięsa i soczewicy

idealnie pasuje do świeżego chleba...

Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi

Dodane przez: AnetaJ

Pasztet z mięsa rosołowego z grzybami leśnymi

W tym pasztecie zamknięta jest...

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

Dodane przez: gotowanietoproste

Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu)

Zrobienie pasztetu, zwłaszcza,...

pasztet

Dodane przez: ania-gotuje

Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

Pyszny, kremowy, łatwy do krojenia....

pasztet z mięs mieszanych

Dodane przez: iziona

Wielkanocny pasztet z mięs mieszanych

Wielkanocny bo z jajem i obowiązkowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE