Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę : paprykę ,cebulę oraz ząbek czosnku . Po chwili dodajemy kurki i wszystko razem podsmażamy do czasu aż cały płyn odparuje . Doprawiamy solą ,pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki .
2.Formę do tarty smarujemy łyżką oliwy . Wykładamy ciasto francuskie które nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika . Pieczemy 5 minut . W tym czasie jajka mieszamy ze śmietanką i doprawiamy solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową .
3.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie usmażone kurki . Całość zalewamy śmietanką z jajkami i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut .
4.Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia .Smacznego .
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi papryki to oczywiście może ją pominąć .
Komentarze