tarta jajeczna z boczkiem

4.48 (196 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *forma do tarty 28 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    2 żółtka
    1 jajko
    150 g masła
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    na nadzienie:
    8 jajek
    150 wędzonego boczku
    cebula
    pęczek zielonej cebulki
    ząbek czosnku
    125 g mozzarelli
    pomidor
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Tarta jajeczna z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód do tarty 1. Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.
  • nadzienie 2. Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek.
  • tarta jajeczna 3. Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne.
  • tarta jajeczna 4. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować