-2 wafle ( średnica taka jaką mamy dużą tortownicę w moim przypadku 27,5 cm )
- 2 galaretki 71 g ( truskawkowe lub malinowe )
-1 mleko skondensowane zagęszczone niesłodzone 411 g ( u mnie puszka gostyńskiego ) dobrze schłodzone .
-2 łyżki stołowe cukru pudru
- 3/ 4 szklanki wrzątku
Chmurka w wafelku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do naczynia wlewamy 3/4 szklanki wrzątku i wsypujemy obie galaretki . Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
2.Tortownicę wykładamy folią spożywczą a na dnie umieszczamy jeden wafel.
3.Schłodzone mleko ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy ( ok. 5 minut) . Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę nie przerywając ubijania .
4.Puszystą masę wylewamy do tortownicy i przykrywamy drugim waflem lekko dociskając . Podciągamy boki folii i przykrywamy wierzch wafla.
5.Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Do krojenia używamy bardzo ostrego noża . Smacznego.
Porady
Bardzo prosty i bardzo smaczny . Można również użyć galaretki o innym smaku .
Komentarze