Chmurka w wafelku.

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodki sposób na jesienną chandrę .

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 wafle ( średnica taka jaką mamy dużą tortownicę w moim przypadku 27,5 cm )
    - 2 galaretki 71 g ( truskawkowe lub malinowe )
    -1 mleko skondensowane zagęszczone niesłodzone 411 g ( u mnie puszka gostyńskiego ) dobrze schłodzone .
    -2 łyżki stołowe cukru pudru
    - 3/ 4 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko

Chmurka w wafelku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chmurka w wafelku . 1. Do naczynia wlewamy 3/4 szklanki wrzątku i wsypujemy obie galaretki . Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
  • Chmurka w wafelku. 2. Tortownicę wykładamy folią spożywczą a na dnie umieszczamy jeden wafel.
  • Chmurka w wafelku. 3. Schłodzone mleko ubijamy z cukrem pudrem na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy ( ok. 5 minut) . Następnie stopniowo dodajemy wystudzoną galaretkę nie przerywając ubijania .
  • Chmurka w wafelku. 4. Puszystą masę wylewamy do tortownicy i przykrywamy drugim waflem lekko dociskając . Podciągamy boki folii i przykrywamy wierzch wafla.
  • Chmurka w waflu. 5. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Do krojenia używamy bardzo ostrego noża . Smacznego.

Porady

Bardzo prosty i bardzo smaczny . Można również użyć galaretki o innym smaku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować