Francuska tarta z porem i łososiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do tarty 24-26 cm
    Składniki:
    1 rulon świeżego ciasta francuskiego

    Nadzienie:
    15 dag wędzonego na zimno łososia
    1 por
    1 łyżka masła klarowanego
    2 duże jajka
    ½ szklanki śmietany 18%
    ½ szklanki naturalnego jogurtu
    50 g startego sera cheddar
    30 g sera pleśniowego blue
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Sól himalajska do smaku
    Biały lub czarny pieprz do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuska tarta z porem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Nadzienie:
    Umyty i oczyszczony por w całości pokroić razem z zieloną częścią.

    Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić por i lekko poddusić –około 3-5 minut aby zmiękł. Zestawić z ognia wystudzić.

    Jajka wbić do miski roztrzepać ze śmietaną i jogurtem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pokrojonego na małe kawałki łososia oraz wystudzony por, dodać starty ser cheddar i pokruszony blue, całość wymieszać.
  • Przygotowanie 2. Ceramiczne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim na kształt formy-spód i boki, na ciasto wyłożyć papier pergaminowy, obciążyć lekko kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą i podpiec w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 10 minut.


    Po podpieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie , wyrównać i całość piec 30 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół.


    Podawać gorącą tartę, posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować