Bardzo smaczna i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim z porem i wędzonym łososiem, jej łagodny smak zaostrza ser blue i gałka muszkatołowa. Fajna propozycja na ciepłą kolację
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Forma do tarty 24-26 cm
Składniki:
1 rulon świeżego ciasta francuskiego
Nadzienie:
15 dag wędzonego na zimno łososia
1 por
1 łyżka masła klarowanego
2 duże jajka
½ szklanki śmietany 18%
½ szklanki naturalnego jogurtu
50 g startego sera cheddar
30 g sera pleśniowego blue
Duża szczypta gałki muszkatołowej
Sól himalajska do smaku
Biały lub czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Francuska tarta z porem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Umyty i oczyszczony por w całości pokroić razem z zieloną częścią.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić por i lekko poddusić –około 3-5 minut aby zmiękł. Zestawić z ognia wystudzić.
Jajka wbić do miski roztrzepać ze śmietaną i jogurtem doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pokrojonego na małe kawałki łososia oraz wystudzony por, dodać starty ser cheddar i pokruszony blue, całość wymieszać.
2.Ceramiczne naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim na kształt formy-spód i boki, na ciasto wyłożyć papier pergaminowy, obciążyć lekko kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą i podpiec w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 10 minut.
Po podpieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć nadzienie , wyrównać i całość piec 30 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół.
Komentarze