Tarta z kremem czekoladowym i żelką malinową

3 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Pyszne ciasto na kruchym spodzie wypełnione lekkim kremem czekoladowym i żelką malinową. Smaczny deser na co dzień i od święta.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche
    200 gramów mąki pszennej
    100 gramów masła
    50 gramów cukru pudru
    1 duże żółtko
    2 łyżki zimnej wody szczypta soli
    Krem czekoladowy
    150 ml. słodkiej śmietanki plus 50 ml do rozpuszczenia czekolady
    50 gramów czekolady deserowej
    1 łyżeczka cukru pudru
    Galaretka z malinami
    150 gramów malin użyłam mrożone
    250ml wrzątku
    1 galaretka o smaku malinowym
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem czekoladowym i żelką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    Mąkę przesiać do miski dodać pokrojone w kostkę zimne masło i resztę składników na ciasto.
    Całość rozetrzeć w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.
    Przesypać na blat i zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Naczynie do tarty wysmarować niewielką ilością masła. spód i boki dokładnie wylepić ciastem.
    Nakłuć widelcem po całej powierzchni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20- 30 minut.
  • 2. Krem czekoladowy
    Śmietankę (50 ml) podgrzać ale nie gotować dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się całkowicie rozpuści. Odstawić do wystudzenia powinna jednak zostać płynna.
    Śmietankę ubijać z cukrem pudrem na gęsty krem następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i miksować do połączenia składników..
    Krem czekoladowy wyłożyć na wystudzoną tarte zostawiając około pół centymetrowe miejsce na żelkę.
    Wstawić do lodówki.
  • 3. Żelka malinowa
    Galaretkę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić.
    Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i pozostawić na 5 minut aby puściły sok.
    Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. (jeżeli ci nie przeszkadzają pesteczki to pomiń ten krok)
    Do malin wlać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Gdy żelka zacznie lekko tężeć wyłożyć na wierzch tarty po same brzegi. Najlepiej zrobić to rozkładając łyżka po łyżce po całej powierzchni kremu.
    Wstawić ponownie do lodówki na minimum 2 godziny.

Porady

Polecam również w wersji z truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować