Tarta z kremem czekoladowym i malinami

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Wyśmienity, mocno czekoladowy krem i maliny to duet idelany.

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
    120 g schłodzonego masła,
    łyżeczka cukru,
    żółtko jaja,
    50 ml zimnej wody
    Krem czekoladowy:
    250 ml śmietany kremówki 30 %,
    100 g czekolady gorzkiej,
    10 g masła
    Dodatkowo 250 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem czekoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, cukrem i żółtkiem, wlać tyle wody, żeby z powodzeniem zarobić kruche ciasto. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, tak aby wyłożyć formę i boki formy. Spód nakłuć widelcem w wielu miejscach i rozsypać groch, aby ciasto się nie podnosiło. Piec 30 min w temp. 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie kremu czekoladowego:
    Śmietankę kremówkę wlać do rondla i zagotować, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Czekoladę posiekać na drobne kawałki i wsypać do śmietanki zestawionej uprzednio z ognia. Dodać masło i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa zgęstnieje. Czekoladowy krem odstawić do wystygnięcia. Krem przelewamy do foremki z ciastem. Przyozdabiamy ładnymi malinami. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować