Tarta z czekoladowym kremem i truskawkami

3 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie, któremu trudno się oprzeć. Już kawałek tarty szybko zaspokoi ochotę na coś słodkiego :)

Składniki:

  • kruchy spód: 2 niepełne szklanki mąki
    120g masła
    1 jajko
    2 żółtka
    pół szklanki cukru pudru

    krem czekoladowy: 300g czekolady mlecznej
    400g śmietanki kremówki (30 %)
    40g masła

    ponadto:400g truskawek
    galaretka truskawkowa
    masło do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z czekoladowym kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem i cukrem. Wbij jajko, dodaj żółtka. Szybko wyrób gładkie ciasto. Włóż do woreczka i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie formę do tarty (o śr.26 cm) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy większej niż forma do tarty i dociskając wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem, na nią wyłóż papier do pieczenia z grochem i piecz ok.12 minut w 180 st. Następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze do zrumienienia spodu (ok.10 minut w tej samej temp.) Ostudź.
  • 2. Krem czekoladowy: Kremówkę z masłem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i wrzuć podzieloną na kawałki czekoladę. Krem mieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze chwilę, aż zgęstnieje (uważając, aby się nie przypalił ).
  • 3. Tak przygotowany krem wyłóż na kruchy spód i wstaw do lodówki na ok.1-2 godz. Truskawki umyj, pozbawić szypułek i przekrój na pół. Dowolnie udekoruj nimi tartę. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i kiedy lekko stężeje posmaruj nią truskawki. Wstaw na kolejne kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować