Tarta z czekoladowym kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem i cukrem. Wbij jajko, dodaj żółtka. Szybko wyrób gładkie ciasto. Włóż do woreczka i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie formę do tarty (o śr.26 cm) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy większej niż forma do tarty i dociskając wyłóż nim formę. Ponakłuwaj widelcem, na nią wyłóż papier do pieczenia z grochem i piecz ok.12 minut w 180 st. Następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze do zrumienienia spodu (ok.10 minut w tej samej temp.) Ostudź.
2.Krem czekoladowy: Kremówkę z masłem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i wrzuć podzieloną na kawałki czekoladę. Krem mieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze chwilę, aż zgęstnieje (uważając, aby się nie przypalił ).
3.Tak przygotowany krem wyłóż na kruchy spód i wstaw do lodówki na ok.1-2 godz. Truskawki umyj, pozbawić szypułek i przekrój na pół. Dowolnie udekoruj nimi tartę. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i kiedy lekko stężeje posmaruj nią truskawki. Wstaw na kolejne kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze