tarta z mascarpone i z malinami

4.89 (208 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

prosty, szybki i smaczny przepis na tartę z malinami. Krem z bitą śmietaną i mascarpone zawsze świetnie się w tartach sprawdza. U mnie z racji pory roku maliny mrożone..

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:
    1,5 szkl maki pszennej
    150g masła
    1 żółtko (białko odkładamy)
    szczypta soli
    100g cukru
    2 łyżki lodowatej wody

    krem:
    250g serka mascarpone
    200ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
    ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
    50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej

    dodatkowo:
    maliny
    galaretka owocowa
    1,5 szkl wody do rozrobienia galaretki
Wystaw ocenę:

4.89 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Galaretki

Tarta z mascarpone i z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki szybko zagnieść; wyłożyć formę (u mnie 26cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Włożyć na ok godzinkę do lodówki.
    Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać już łyżką. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to położyć maliny; zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.83 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tarta z mascarpone i owocami

To może cię zainteresować