prosty, szybki i smaczny przepis na tartę z malinami. Krem z bitą śmietaną i mascarpone zawsze świetnie się w tartach sprawdza. U mnie z racji pory roku maliny mrożone..
krem:
250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30 lub 36%
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
dodatkowo:
maliny
galaretka owocowa
1,5 szkl wody do rozrobienia galaretki
Tarta z mascarpone i z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki szybko zagnieść; wyłożyć formę (u mnie 26cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Włożyć na ok godzinkę do lodówki.
Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić.
2.Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać już łyżką. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to położyć maliny; zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki.
Komentarze