tarta z konfiturą i advocatem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Advocat pod chmurką czyli niebo w gębie! Przyrządzam ten przysmak na wieczorne babskie spotkania, Jakże miło płynie nam czas na pogawędkach w towarzystwie "advocata".. mocnego "advocata".. :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA CIASTO KRUCHE::
    - mąka pszenna: 175 gramów
    - masło (o temp. pokojowej): 130 gramów
    - mleko (o temp. pokojowej): 35 mililitrów
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier puder: 0.5 łyżeczki
    NA NADZIENIE::
    - serek mascarpone (schłodzony): 250 gramów
    - biała czekolada (posiekana i rozpuszczona w kąpieli wodnej): 150 gramów
    - likier advocat: 100 mililitrów
    DODATKOWO::
    - śmietana kremówka 36%: 300 mililitrów
    - konfitura z czarnej porzeczki (lub innych ooców, np wiśni): 6 łyżek
    - płatki migdałowe: 5 łyżek
    - cukier puder: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Konfitury Likiery

Tarta z konfiturą i advocatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
    Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
    Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.
    Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.
  • 2. Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać białą czekoladę wcześniej posiekaną i roztopioną w kąpieli wodnej. Zmiksować do połączenia składników.
  • 3. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć konfiturę, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.
  • tarta z konfiturą i advocatem 4. Przed samym podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć na tartę, formując obłoczki. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować