Kruche ciasto, delikatny krem na bazie serków mascarpone i markizowego nadzienia przełamany jagodową konfiturą. Wierzch stanowią chrupiące ciasteczka. Słodycz idealna do popołudniowej kawy, czy na przyjęcie gości.
Markizowa tarta z mascarpone i jagodową konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy na blat, dodajemy cukier, cukier waniliowy i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy lekko mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 17-20 minut (aż będzie ładnie zrumienione i chrupiące)
3.W czasie gdy tarta się piecze, markizy ostrożnie "odkręcamy" i wyjmujemy nadzienie, wrzucamy je do miseczki. Ciasteczka zostawiamy.
4.Do markizowego nadzienia dodajemy serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Odkładamy krem w chłodne miejsce lub do lodówki.
5.Upieczone i ostudzone ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremki. Smarujemy konfiturą.
6.Następnie wykładamy krem i ostrożnie rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch dookoła dekorujemy połamanymi na pół markizami. Resztę ciasteczek rozkruszamy i wysypujemy po środku ciasta.
Komentarze