Krucha tarta z konfiturą

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosta z zarazem pyszna tarta.Możemy przygotować ją gdy mamy ochotę na coś słodkiego,lub gdy spodziewamy się gości.To przygotowania tarty używamy dowolnej ulubionej konfitury,ja użyłam powidła śliwkowego.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 słoik dowolnej konfitury (około 300 ml )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Krucha tarta z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • W formie. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,następnie wykładamy do formy do pieczenia tarty,posmarowanej masłem,o około średnicy 25 cm.Nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy konfiturę.Pozostałe ciasto wałkujemy,kroimy w paski i układamy na tarcie,formując kratkę.
  • Upieczona. 3. Przygotowaną tartę pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczoną studzimy,wyjmujemy z formy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować