Prosta z zarazem pyszna tarta.Możemy przygotować ją gdy mamy ochotę na coś słodkiego,lub gdy spodziewamy się gości.To przygotowania tarty używamy dowolnej ulubionej konfitury,ja użyłam powidła śliwkowego.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 słoik dowolnej konfitury (około 300 ml )
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
Krucha tarta z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,następnie wykładamy do formy do pieczenia tarty,posmarowanej masłem,o około średnicy 25 cm.Nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy konfiturę.Pozostałe ciasto wałkujemy,kroimy w paski i układamy na tarcie,formując kratkę.
3.Przygotowaną tartę pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczoną studzimy,wyjmujemy z formy i podajemy.
Komentarze