Tarta z gruszkami i jogurtową polewą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo krucha tarta, słodycz pochodzi ze słodkich gruszek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:
    150 g mąki pszennej,
    100 g mąki krupczatki,
    1 żółtko,
    szczypta soli,
    50 ml wody,
    1 cukier waniliowy

    Polewa:
    200 g jogurtu naturalnego,
    2 jaja,
    2 łyżki mąki pszennej,
    10 dkg cukru pudru,
    1 cukier waniliowy,
    cynamon wg uznania

    dodatkowo:
    ok, 5-6 gruszek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z gruszkami i jogurtową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Wylepiamy ciastem formę na tartę o śr ok 28 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do lekkiego zrumienienia przez ok 20 minut w temp 160 cm.
    Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki lub plastry. Układamy na podpieczonym cieście.
    Polewa:
    Wszystkie składniki mieszamy rózgą i polewamy nią gruszki.
    Pieczemy ok pół godziny w 160 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować