Pyszna tarta na ciemnym, kruchym spodzie. Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.
2 godz. 10 min
Składniki:
SKŁADNIKI CIASTA :
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
100 g zimnej margaryny
1 duża łyżka ciemnego kakao
1 żółtko
1 łyżeczka gęstej śmietany
BUDYŃ :
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
3 łyżki cukru
KARMELIZOWANE GRUSZKI :
3 duże gruszki
3 łyżki dżemu ( morela, gruszka lub inny)
1 duża łyżka masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
Tarta z budyniem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników ciasta, zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę.
2.Gotujemy gęsty budyń, nastepnie wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
3.Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i cukier, dodajemy gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują.
Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Komentarze