TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI

4.46 (211 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszna tarta na ciemnym, kruchym spodzie. Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTA :
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g zimnej margaryny
    1 duża łyżka ciemnego kakao
    1 żółtko
    1 łyżeczka gęstej śmietany
    BUDYŃ :
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
    3 łyżki cukru
    KARMELIZOWANE GRUSZKI :
    3 duże gruszki
    3 łyżki dżemu ( morela, gruszka lub inny)
    1 duża łyżka masła
    1 łyżka miodu
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (211 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z budyniem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09sr53q 1. Z podanych składników ciasta, zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę.
  • image-1vva73d 2. Gotujemy gęsty budyń, nastepnie wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
  • image-1gawe00 3. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i cukier, dodajemy gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują.
    Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować