Tarta z gruszkami

4.58 (12 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszną, aromatyczną i delikatną tartę jogurtowo - budyniową z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 200 g mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 60 g cukru pudru
    - 1 żółtko
    - szczypta soli

    MASA JOGURTOWO - BUDYNIOWA
    - 120 g jogurtu śmietankowego
    - 30 g śmietany 18%
    - 40 g budyniu śmietankowego
    - 50 g cukru pudru
    - 1 jajko
    - szczypta cynamonu

    DODATKI
    - 3 gruszki
    - cukier puder
    - cynamon
    ________________________________
    BLASZKA: 23 cm forma do tarty
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Tarta z owocami Tarta na słodko

Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
  • 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo - budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
  • 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jogurt Budyń śmietankowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Lunch Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować