Przepis na pyszną, aromatyczną i delikatną tartę jogurtowo - budyniową z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
MASA JOGURTOWO - BUDYNIOWA
- 120 g jogurtu śmietankowego
- 30 g śmietany 18%
- 40 g budyniu śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
DODATKI
- 3 gruszki
- cukier puder
- cynamon
________________________________
BLASZKA: 23 cm forma do tarty
Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
3.Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo - budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
4.Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut. Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze