Tarta Z Budyniem Czekoladowym I Kruszonką

4.46 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto kocha budyń czekoladowy, kruszonkę i kruche ciasto na pewno pokocha ta tartę ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 25 cm



    Ciasto kruche:



    100 g mąki pszennej tortowej
    100 g mąki krupczatki
    1 żółtko
    5 łyżek cukru
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 %
    90 g masła
    esencja waniliowa
    Warstwa budyniowa:

    750 ml mleka (może być roślinne)
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    4 łyżki cukru
    Kruszonka:

    1/2 szkl mąki pszennej tortowej
    50 g masła
    50 g cukru
    Dodatkowo:



    garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z budyniem czekoladowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budyń gotujemy tak jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka lub napoju roślinnego, następnie przykrywamy folią i odstawiamy aż ostygnie.

    2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.

    3. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię i chowamy do lodówki na 30 min.

    4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blaszkę do tarty.

    Na ciasto wykładamy budyń, na budyń owoce i na sam koniec posypujemy kruszonką.



    Tartę pieczemy w 190 stop. przez 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Jagody Mąka krupczatka Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować