Sernik z budyniem czekoladowym i polewą chałwową z orzechami

4.93 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy połączenie sernika z budyniem :) Jeszcze tylko wierzch zwieńczyć słodką polewą chałwową z chrupiącymi orzechami i mamy idealne ciasto, nie tylko od święta :) Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki śmietany 18 proc
    masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    warstwa budyniowa: 2 budynie czekoladowe z cukrem (po 80 g)
    3 szklanki mleka
    masa chałwowa: 200 g chałwy waniliowej
    50 g masła
    2-3 łyżki mleka
    ponadto: 100g dowolnych orzechów (migdałów, włoskich laskowych, itp.)
Wystaw ocenę:

4.93 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z budyniem czekoladowym i polewą chałwową z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.24/24 cm). Piecz 10-12 minut minut w 180 st.
  • 2. Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
  • 3. Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawaj łyżkami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 70 minut w 160 st. (można skrócić czas pieczenia sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Sernik studź przy otwartych drzwiczkach.
  • 4. Masa chałwowa: chałwę pokrusz do garnuszka, dodaj mleko i masło. Całość rozpuść podgrzewając i mieszając, aby masa była gładka. Jeszcze ciepłą wylej na wierzch ostudzonego sernika. Orzechy drobniej pokrusz i posyp po wierzchu ciasta. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować