Bardzo lubimy połączenie sernika z budyniem :) Jeszcze tylko wierzch zwieńczyć słodką polewą chałwową z chrupiącymi orzechami i mamy idealne ciasto, nie tylko od święta :) Polecam :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietany 18 proc
masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego ( u mnie z wiaderka)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
kilka kropel aromatu śmietankowego
warstwa budyniowa: 2 budynie czekoladowe z cukrem (po 80 g)
3 szklanki mleka
masa chałwowa: 200 g chałwy waniliowej
50 g masła
2-3 łyżki mleka
ponadto: 100g dowolnych orzechów (migdałów, włoskich laskowych, itp.)
Sernik z budyniem czekoladowym i polewą chałwową z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzonym ciastem wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.24/24 cm). Piecz 10-12 minut minut w 180 st.
2.Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
3.Masa serowa: żółtka utrzyj z cukrem na puch. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawaj łyżkami ser, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 70 minut w 160 st. (można skrócić czas pieczenia sprawdzając, patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Sernik studź przy otwartych drzwiczkach.
4.Masa chałwowa: chałwę pokrusz do garnuszka, dodaj mleko i masło. Całość rozpuść podgrzewając i mieszając, aby masa była gładka. Jeszcze ciepłą wylej na wierzch ostudzonego sernika. Orzechy drobniej pokrusz i posyp po wierzchu ciasta. Gotowy sernik wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Komentarze