Tarta winogronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsyp obie mąki , szczyptę soli , szczyptę cukru, masło. Wyrób palcami do uzyskania faktury piasku. Dodaj żółtko, odrobinę zimnej wody i ocet. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na godz.
2.Przygotuj formę do tart o średnicy 26 cm, posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Formę wylep rozwałkowanym ciastem. Ciasto przykryć pergaminem , posypać fasolą i piecz 15 min w tem . 180 stopni, zdejmij papier i fasolę i jeszcze picz 15 min. Upieczone ciasto wystudź ale nie wyjmuj z formy.
5.Na orzechy wylej masę czekoladową i odstaw na 2 godz .
6.Cukier puder roztop z niewielką ilością wody , doprowadzając do wrzenia i gotuj aż zrumieni się. Lekko wystudź i zanurz owoce winogron i orzechy. Odstaw do wystygnięcia . Ciasto udekoruj winogronami i orzechami.
Komentarze