Tarta winogronowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo smaczna tarta z dodatkiem winogron i orzechów. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    20 dkg mąki pszennej
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    szczypta soli i cukru
    18 dkg masła
    1 żółtko
    1 łyżka octu

    Nadzienie:
    200ml śmietanki 30%
    20 dkg gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    15 dkg orzechów włoskich
    15 dkg cukru pudru
    20 dkg winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Wina

Tarta winogronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta winogronowa 1. Na stolnicę wsyp obie mąki , szczyptę soli , szczyptę cukru, masło. Wyrób palcami do uzyskania faktury piasku. Dodaj żółtko, odrobinę zimnej wody i ocet. Zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na godz.
  • Tarta winogronowa 2. Przygotuj formę do tart o średnicy 26 cm, posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Formę wylep rozwałkowanym ciastem. Ciasto przykryć pergaminem , posypać fasolą i piecz 15 min w tem . 180 stopni, zdejmij papier i fasolę i jeszcze picz 15 min. Upieczone ciasto wystudź ale nie wyjmuj z formy.
  • Tarta winogronowa 3. Śmietankę podgrzej , wrzuć posiekaną czekoladę, masło, wymieszaj .
  • Tarta winogronowa 4. Na ciasto wsyp rozdrobnione orzechy
  • Tarta winogronowa 5. Na orzechy wylej masę czekoladową i odstaw na 2 godz .
  • tarta winogronowa 6. Cukier puder roztop z niewielką ilością wody , doprowadzając do wrzenia i gotuj aż zrumieni się. Lekko wystudź i zanurz owoce winogron i orzechy. Odstaw do wystygnięcia . Ciasto udekoruj winogronami i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować