Winogronowa tarta

0 (0 ocen)

Pyszna tarta owocowa z dodatkiem soczystych, orzeźwiających winogron. Smakuje pysznie. Oczywiście najlepsze owoce, to te z własnego ogrodu, takie też polecam. Smacznego

Składniki:

  • Ciasto:
    • 260 gram mąki,
    • 150 gram masła,
    • 2 duże żółtka,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 75 gram cukru pudru,
    • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • ok 3-4 kiście winogrona
    • ok 1,5 -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • cynamon do smaku
    • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • cukier trzcinowy do posypania brzegów,
    • cukier puder do posypania tarty przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Wina

Winogronowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. Na stolnicę wykładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na 40 minut do chłodu (lodówki).
  • przygotowane owoce 2. Między czasie winogrono przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotowe kiście obieramy z koralików. Obrane winogrono łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
  • nałożenie owoców 3. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy delikatnie pozostałą mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy przygotowane owoce.
  • zawijanie 4. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając go na winogrono.
  • gotowa tarta 5. Zawinięte ciasto delikatnie dociskamy, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Owoce dodatkowo posypujemy cynamonem.
    Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotową studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować