Pyszna tarta owocowa z dodatkiem soczystych, orzeźwiających winogron. Smakuje pysznie. Oczywiście najlepsze owoce, to te z własnego ogrodu, takie też polecam. Smacznego
Składniki:
Ciasto:
• 260 gram mąki,
• 150 gram masła,
• 2 duże żółtka,
• szczypta proszku do pieczenia,
• 75 gram cukru pudru,
• szczypta soli
Dodatkowo:
• ok 3-4 kiście winogrona
• ok 1,5 -2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• cynamon do smaku
• jajko do posmarowania brzegów ciasta,
• cukier trzcinowy do posypania brzegów,
• cukier puder do posypania tarty przed podaniem
Winogronowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wykładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na 40 minut do chłodu (lodówki).
2.Między czasie winogrono przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotowe kiście obieramy z koralików. Obrane winogrono łączymy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
3.Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40-42 cm. Środek ciasta posypujemy delikatnie pozostałą mąką ziemniaczaną. Na mąkę wykładamy przygotowane owoce.
4.Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka nakładając go na winogrono.
5.Zawinięte ciasto delikatnie dociskamy, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Owoce dodatkowo posypujemy cynamonem.
Uformowaną tatrę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Gotową studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze