Domowa galaretka winogronowa

3.6 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 kg winogron granatowych
    2,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

3.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Przetwory

Domowa galaretka winogronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe winogrona wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej na średnim sitku, żeby pozbyć się skórek i pestek.

    W dużym garnku o grubym dnie zagotowujemy powstały sok przecierowy i redukujemy do 1/3 objętości. Dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia.

    Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do górny dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu.

Porady

Ilość cukru zależy od słodkości owoców. Ja posiadam odmianę o dosyć cierpkim smaku. Jeśli macie w swoich ogrodach odmiany typowo deserowe ilość cukru można odpowiednio zmniejszyć. Żeby nic się nie zmarnowało można użyć pozostałe skórki i pestki do sporządzenia octu. Należy je wymieszać jednak w proporcji 1:1 z całymi owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować