REKLAMA

Winogronowa szarlotka

wyświetlono: 840 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Winogrona u mnie w tym roku wyjątkowo obrodziły. Oprócz przetworów zrobiłam rewelacyjną szarlotkę z galaretką z winogron :) Na cienkim biszkopcie wyłożyłam jabłka gotowane w przecierze z winogron przez co stały się prawie całe fioletowe. Wierzch to masa śmietanowa z mleczną czekoladą. Lekkie i przepyszne ciasto! Baaardzo polecam!

opublikowany: 17.09.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka oleju

    warstwa winogronowo-jabłkowa:
    1 kg winogron obranych z gałązek
    3 jabłka (ok. 600 g)
    1 galaretka przeźroczysta
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    5 łyżek wody

    śmietanowa warstwa:
    250 g mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    2 czubate łyżki cukru
    3 kostki mlecznej czekolady
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, dodać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut. Ostudzić.
  • 2. Winogrona lekko rozgnieść, przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, dotować ok. 10 minut. Przetrzeć przez sitko. Powstałego przecieru ma być ok. 700 ml.
    Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę. Dodać do gorącego przecieru, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minut.
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na ok. 3-5 minut. wstawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie doprowadzić do wrzenia bo żelatyna starci właściwości żelujące!). Wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego przecieru z winogron wsypać galaretkę i wlać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 3. Do miski przełożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na warstwę winogronową, wyrównać. Na wierzch zestrugać nożem czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jaga85 Jaga85

Winogronowa śmietanka

Świetny na upalne dni. Szybki, smaczny i orzeźwiający.

kategoria: Desery wina opublikowany: 25.05.2014 | wyświetlono: 603 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: monikaT83 IMG20210816181401

Winogronowa nalewka

Zapraszam:)

kategoria: alkohole nalewki wina wódki opublikowany: 31.10.2014 | wyświetlono: 4552 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ika 1961

Domowa galaretka winogronowa

Galaretka z ciemnych winogron jest niezastąpiona do tortów, gofrów lub naleśników.

kategoria: galaretki Przetwory opublikowany: 10.08.2020 | wyświetlono: 697 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE