Winogronowa nalewka

4.5 (198 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 2 kg polskiego winogrona
    750 g cukru
    700 ml wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Wina Wódki

Winogronowa nalewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, dobrze osuszyć. Obrać z gałązek, nadpsute owoce wyrzucić. Winogrona wrzucić do dużego słoja, przynajmniej 2 litrowego. Do owoców wsypać cukier, lekko rozgnieść winogrona i wymieszać zawartość słoika.
  • 2. Zakręcić i odstawić w jasne ale niezbyt słoneczne miejsce na tydzień czasu. Każdego dnia potrząsać słojem. Po upływie tygodnia do słoja wlać wódkę i dobrze wymieszać.
  • 3. Słoik porządnie zakręcić na około 1,5 miesiąca odłożyć do szafy. Po tym czasie przecedzić nalewkę przez gazę, rozlać do butelek i odstawić na kolejne 2 tygodnie, smacznego!
    Z podanego przepisu wyszło mi 1,5 litra nalewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować