Tarta korzenno-cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Inne spojrzenie na świąteczne ciasto - tarta z ciasteczek korzennych z lemon curd i korzennym kremem śmietankowym. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu - zrobicie ją bez pieczenia!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tarta:
    Ciasteczka korzenne - 250g
    Masło - 70g

    Krem:
    Śmietanka 36% - 400g
    Serek śmietankowy naturalny - 200g (może być też mascarpone)
    Cukier puder - 3 łyżki
    Przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka

    Pozostałe:
    Lemon curd - 150g (przepis poniżej)
    Przyprawa do piernika do posypania (ewentualnie kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słodko

Tarta korzenno-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na lemon curd:
    www.przyslijprzepis.pl/przepis/lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem

    Ciasteczka korzenne miksujemy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i kawałek boków blachy. Może to być blacha do tarty, lub zwykła tortownica. Ważne, aby miała wyciągany spód, bo ciasto jest bardzo kruche.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.

    Krem:
    Śmietankę z pudrem ubijamy. Dodajemy porcjami serek śmietankowy i przyprawę do piernika.

    Spód tarty smarujemy lemon curd i dekorujemy kremem śmietankowym. Całość posypujemy przyprawą do piernika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

    Ciasto jest słodko-kwaśne, z mocną nutą korzenną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować