Inne spojrzenie na świąteczne ciasto - tarta z ciasteczek korzennych z lemon curd i korzennym kremem śmietankowym. Pyszna i bardzo prosta w wykonaniu - zrobicie ją bez pieczenia!
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Tarta:
Ciasteczka korzenne - 250g
Masło - 70g
Krem:
Śmietanka 36% - 400g
Serek śmietankowy naturalny - 200g (może być też mascarpone)
Cukier puder - 3 łyżki
Przyprawa do piernika - 1 płaska łyżka
Pozostałe:
Lemon curd - 150g (przepis poniżej)
Przyprawa do piernika do posypania (ewentualnie kakao)
Tarta korzenno-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na lemon curd:
www.przyslijprzepis.pl/przepis/lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem
Ciasteczka korzenne miksujemy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy. Ciastem wykładamy spód i kawałek boków blachy. Może to być blacha do tarty, lub zwykła tortownica. Ważne, aby miała wyciągany spód, bo ciasto jest bardzo kruche.
Tak przygotowane ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Krem:
Śmietankę z pudrem ubijamy. Dodajemy porcjami serek śmietankowy i przyprawę do piernika.
Spód tarty smarujemy lemon curd i dekorujemy kremem śmietankowym. Całość posypujemy przyprawą do piernika. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze