Tarta brokułowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ąkę przesiać, dodać pokrojone masło, sól, pieprz. Wszystko razem wyrobić.
2.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30min.
3.Schłodzone ciasto wyłożyć, rozwałkować dość cienko i włożyć do foremki. Okleić ciastem dno i boki formy, dno ponakłuwać, można przyłożyć czymś cięższym np ziarnami grochu lub specjalnymi kulkami do pieczenia. Zapobiegnie do podnoszeniu się dna ciasta podczas pieczenia.
.
4.Piec w temperaturze 180st C aż ciasto nabierze złotego koloru
5.Różyczki brokuła zagotować w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Ok 3-4 minuty. Odcedzić.
6.Ser wymieszać ze śmietaną, przyprawami oraz jajkami. Można delikatnie zmiksować.
7.Na ciasto wyłożyć różyczki brokułów. Zalać sosem serowym.
8.Zapiekać przez ok 35 min.
Podawać od razu lub jako przystawkę na zimno.
Komentarze