Zupa brokułowa z serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z brokuła odkrawamy twardą łodygę i dzielimy go na małe różyczki. Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją około 5 minut aż zrobi się szklista. Dodajemy starte warzywa i ziemniaki. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy razem przez 15 minut.
Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy zupę jeszcze 5 minut. W tym czasie do miski wkładamy pokrojony serek topiony i śmietanę. Zalewamy go 1-2 chochlami gorącej zupy i mieszamy do rozpuszczenia serka. Rozrobiony serek wlewamy do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby zupa wydawała nam się za rzadka to zagęszczamy ją 1 łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy.
Życzę smacznego
Komentarze