Tajska zupa kokosowa z krewetkami (Tom Kha)

4.48 (154 ocen)

  • 40 min

Zupa kokosowa z krewetkami o cudownym cytrusowym aromacie to idealna mieszanka smaku słodkiego, kwaśnego i ostrego

  • 40 min

Składniki:

  • 200 ml mleka kokosowego
    200 ml bulionu
    pasta Tom Kha
    250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka)
    3-4 pieczarki
    trawa cytrynowa 1 pęd
    sos rybny lub ostrygowy do smaku
    sos sojowy do smaku
    3-4 liście kafiru
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa kokosowa z krewetkami (tom kha) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i pieczarki obieramy i siekamy.
    Cebulę szklimy na odrobinie oleju kokosowego, dodajemy 1, 2 łyżęczki pasty Tom Kha, zmiażdżoną trawę cytrynową i liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy.
    Następnie dolewamy mleko kokosowe, wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie.
    Na koniec doprawiamy do smaku sosem rybnym oraz sojowym. Podajemy posypane sezamem lub kolendrą i odrobina mleka kokosowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować