TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niesamowicie aromatyczna i sycąca, która kryje w sobie fantastyczne słodko-kwaśno-ostre smaki Tajlandii.Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego.Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 4 porcje )

    * filet z kurczaka – 200 g
    * korzeń galangalu – cm
    * mleko kokosowe – 400 ml
    * trawa cytrynowa – 1 łodyżka
    * szalotka – 2 szt
    * papryczka chili – 1 szt
    * liście limonki kaffir – 4 szt
    * grzyby mun – 1 pełna garść
    * sok z limonki – 3 łyżki
    * sos rybny – 2 łyżki
    * cukier trzcinowy – 1 czubata łyżka
    * świeży kawałek imbiru – 1 cm
    * sól – do smaku
    * świeża kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tom kha kai – tajska zupa kokosowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut.

    Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun.

    Doprawiamy solą, sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem trzcinowym.

    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.

    Podajemy gorące!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Kurczak Limonka Mięso Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować