Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pieczenie to niewątpliwie idealny pomysł na świąteczny, uroczysty obiad. Są soczyste, kruche i wyraziste w smaku. W mojej dzisiejszej szynce zamknęłam aromat czosnku i rozmarynu. Do tego słodka marchew, która idealnie tutaj pasje. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • szynka wieprzowa 1,2 kg,
    • 5 ząbków czosnku,
    • Ok 8 gałązek rozmarynu,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 3 łyżki Oleju,
    • Oliwa ,
    • 2 -3 marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Szynka szpikowana rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy w połowie. Środek oprószamy solą i pieprzem do smaku oraz wkładamy do niego 3 gałązki rozmarynu. Szynkę nacieramy przyprawami i olejem także z wierzchu.
  • uformowana szynka 2. Przyprawioną przewiązujemy sznurkiem, by nadać jej ładny wygląd. Uformowaną pieczeń nakłuwamy w kilku miejscach za pomocą, ostrego noża. W powstałe otwory wtykamy gałązki rozmarynu oraz połówki czosnku.
    Tak przygotowaną pieczeń przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ją około 70 minut w 180°C.
  • marchew przed pieczeniam 3. Między czasie marchew obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotową dodajemy do mięsa w połowie pieczenia.
    Upieczone mięso kroimy w plastry. Podajemy w towarzystwie marchwi i gotowanym ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Rozmaryn Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować