Szybkie ciasto ucierane z czekoladą i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymiary formy 33 x 24 cm.
Margarynę roztopić w garnku dodając do niej 5 łyżek wody, kakao i szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając gotować przez 5 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dodać jajka, mąkę, startą na drobnych oczkach czekoladę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
2.Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i śmietanfix.
3.Ciasto przeciąć wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nałożyć całą bitą śmietanę i przykryć górnym blatem. Górę posmarować kajmakiem i posypać migdałami podprażonymi na suchej patelce.
Komentarze