Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

3.74 (501 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla wszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki, więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (blaszka o wymiarach 23/33 cm) :
    ciasto:
    mąka pszenna 3 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    jajka 5 szt,
    olej 3/4 szklanki,
    olejek waniliowy 1 łyżeczka,
    starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

    kruszonka:
    mąka pszenna 1 szklanka,
    margaryna 0,5 kostki,
    cukier puder 0,5 szklanki,

    dodatkowo:
    truskawki mrożone 600 g,
    bułka tarta,
    cukier puder,
Wystaw ocenę:

3.74 (501 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować