950 Wspaniałe połączenia orzeźwiających jabłek w galaretce i słodkiej, rozpływającej się w ustach, bitej śmietany. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec.
1 min
Łatwy
Składniki:
Masa jabłkowa:
1kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
2 duże opakowania herbatników
Kakao
Ozdoby cukrowe
Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, cynamon i chwilę dusimy.
Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
Formę do pieczenia (około25x30 cm) wyściełamy papierem do pieczenia, po czym układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Blaszkę przekładamy do lodówki.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, mieszamy. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta. Ponownie przekładamy do lodówki.
Wierzch ciasta oprószamy kakao i dekorujemy ozdobami. Piankę można dowolnie udekorować np. kakao, cukrowymi ozdobami, startą czekoladą.
Komentarze