Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

4.5 (185 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

950 Wspaniałe połączenia orzeźwiających jabłek w galaretce i słodkiej, rozpływającej się w ustach, bitej śmietany. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie trzeba go piec.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka cynamonu

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 30%
    400 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:
    2 duże opakowania herbatników
    Kakao
    Ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, cynamon i chwilę dusimy.
    Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
    Formę do pieczenia (około25x30 cm) wyściełamy papierem do pieczenia, po czym układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Blaszkę przekładamy do lodówki.

    Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, mieszamy. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta. Ponownie przekładamy do lodówki.

    Wierzch ciasta oprószamy kakao i dekorujemy ozdobami. Piankę można dowolnie udekorować np. kakao, cukrowymi ozdobami, startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować