Szybka zupa musztardowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pomysł na zupę powstał, gdy nie mieliśmy czasu i sił na wymyślne kucharzenie. Przepis przysłali Ewa i Adrian Dudarik

  • Łatwy

Składniki:

  • - czerstwa bagietka (lub ciemny chleb): 1 sztuka
    - drobiowy bulion (może byc z kostki): 1 litr
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - musztarda francuska (z całymi ziarnami gorczycy): 3 łyżeczki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
    - natka pietruszki (ewentualnie suszona): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka zupa musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybka zupa musztardowa 1. Pieczywo kroimy w małą
    kostkę. Powoli rumienimy na
    łyżce masła. Posypujemy ziołami
    prowansalskimi. Natkę
    pietruszki myjemy, osączamy
    i drobno siekamy.
  • 2. Pozostałe masło roztapiamy
    na głębokiej patelni lub
    w rondlu. Wsypujemy 2 łyżki
    mąki i energicznie mieszamy.
    Do zasmażki stopniowo wlewamy
    gorący bulion i dokładnie
    rozprowadzamy, aby nie
    powstały grudki. Dodajemy
    musz tardę i zioła prowansalskie.
    Ponownie mieszamy i zagotowujemy.
  • 3. Śmietanę mieszamy z łyżką
    mąki, hartujemy kilkoma łyżkami
    gorącej zupy i wlewamy
    z powrotem do garnka. Zupę
    podajemy z grzankami, posypaną
    natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować