Szybka zupa musztardowa

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pobraliśmy się niedawno. W wolnych chwilach razem gotujemy. Pomysł na zupę powstał, gdy niemieliśmy czasu i sił na wymyślne kucharzenie.

Składniki:

  • ● czerstwa bagietka lub ciemny chleb
    ● litr drobiowego bulionu (może być z kostki)
    ● 3 łyżki masła
    ● 3 łyżki mąki
    ● 3 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● zioła prowansalskie
    ● natka pietruszki (ewentualnie suszona)
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka zupa musztardowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybka zupa musztardowa 1. Pieczywo kroimy w małą
    kostkę. Powoli rumienimy na
    łyżce masła. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Natkę
    pietruszki myjemy, osączamy
    i drobno siekamy.
  • 2. Pozostałe masło roztapiamy
    na głębokiej patelni lub
    w rondlu. Wsypujemy 2 łyżki
    mąki i energicznie mieszamy.
    Do zasmażki stopniowo wlewamy
    gorący bulion i dokładnie
    rozprowadzamy, aby nie
    powstały grudki. Dodajemy
    musz tardę i zioła prowansalskie.
    Ponownie mieszamy i zagotowujemy.
  • 3. Śmietanę mieszamy z łyżką
    mąki, hartujemy kilkoma łyżkami
    gorącej zupy i wlewamy
    z powrotem do garnka. Zupę
    podajemy z grzankami, posypaną
    natką pietruszki.

Porady

● Zupy już nie solimy, bo musztarda nadaje jej wystarczająco słony smak. ● Do zupy można dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej. ● Przygotowanie dania zajmie nam jeszcze mniej czasu, gdy użyjemy gotowych grzanek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować