Szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami.

4 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciacho powstało z potrzeby chwili, szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami idealnie u nas sprawdziła się do niedzielnej kawy. Jak to mówią potrzeba matką wynalazków i tak było i tym razem. Masa krówkowa miała już krótki termin przydatności, więc długo nie myśląc, trzasłam właśnie taką szybką roladę w zasadzie z tego co było w domu. Przepis jest szybki, bardzo łatwy i nieskomplikowany. Roladę możesz nadziać dowolnie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. mąki tortowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szkl. cukru
    5 jajek - L

    Dodatkowo

    1 puszka masy krówkowej - 400 g
    2 większe banany
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Szybka rolada biszkoptowa z masą krówkową i bananami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia i odstaw mikser na bok.
    Wsyp przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek.
    Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem i równomiernie rozsmaruj po całości łyżką.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 – 30 min.
    Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem na ściereczkę, ściągnij delikatnie papier i przesmaruj masą krówkową.
    Masę krówkową wcześniej wyjęłam na miseczkę i delikatnie podgrzałam w mikrofali, żeby lepiej się rozsmarowywała. Możesz puszczę wrzucić do wrzątku na chwilę jeśli nie używasz mikrofali.
    Na brzegu krótszego końca ułóż wzdłuż obrane ze skóry banany i zacznij rolować roladę do środka.
    Zawiń ją w ściereczkę, zakręcając końce ściereczki i odstaw do przestygnięcia.
    Roladę po przestygnięciu odwiń ze ściereczki, posyp cukrem pudrem i pokrój na plastry grubości 2 – 2,5 cm.
    Rolada po rozkrojeniu prezentuje się bardzo zacnie.
    Smacznego!!!

Porady

Tak przygotowaną roladę możesz również podawać z kleksem bitej śmietany. Filmik na YouTube => https://youtu.be/ZRPpVaNd170

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

image-0f8ff34

4.09 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada z jabłkami

To może cię zainteresować